Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (2024)

Om du jobbar på kontor eller på en arbetsplats med många möten med klienter och kunder så känner du till vikten av att kunna klä sig rätt. Dock kan det vara svårt, och det kan bli en extra utmaning om du är helt ny på ett jobb med klädkod.

En av de vanligaste klädkoder som finns i arbetslivet idag är ”business casual”. Vad betyder det och hur klär man sig i business casual som kvinna? Det och mycket mer kommer du få svar på i dagens inlägg.

Vad är business casual?

Vi börjar med att reda ut vad business casual är för något.

Business casual är en klädkod som har sitt ursprung i 80-talet, och som blivit mer och mer populär tack vare den tech-boom som skett under några decennium nu. Stilen började först anammas av män, men idag syns den även på kvinnor.

I början var stilen ett sätt att någon gång ibland ha en mer ”casual” alltså ”vardaglig” dag på kontoret genom att klä sig lite mer nedklätt än dåtidens strikta klädkoder. Detta utvecklades och accepterades mer och mer, så till den grad att business casual idag är normen på många arbetsplatser.

Business casual är alltså en stil mitt mellan den vardagliga och den uppklädda stilen. Vi klär oss professionellt i snygga plagg, men kompromissar samtidigt inte med bekvämligheten.

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (1)

Skjorta, snygga byxor och längre kjolar är absolut en del av business casual. Plagg så som kavaj, dräkt och slitna jeans hör dock inte hit.

Vad är skillnaden mellan business casual och smart casual?

När man läser om business casual eller olika klädkoder kan man också stöta på uttrycket smart casual.

Skillnaden mellan business casual och smart casual är att smart casual oftare används utanför arbetsplatsen. Exempelvis till privata evenemang eller middagar. Business casual är alltså snäppet mer uppklätt och professionellt än smart casual.

När passar business casual?

Business casual passar bra på jobbet. Många kontor har business casual som norm eller regel, men även på andra jobb än kontorsjobb kan business casual vara rätt.

Alla jobb där man träffar kunder eller klienter i mer informella sättningar så som snabba möten har ofta business casual som rekommenderad klädsel. Även om du gör produktvisningar eller presentationer för andra yrkesgrupper kan business casual passa bra.

Här är några yrken där business casual passar in:

  • Kontorsjobb
  • Resande säljare
  • Receptionist
  • Kundansvarig
  • Banktjänsteman
  • Myndighetsjobb

Varför har företag klädkoden business casual?

Business casual är en klädkod som på ett bra sätt kombinerar företagets professionalism med personalens behov av bekvämlighet. Istället för att tvinga personalen till strikta koder med full kostym och dräkt så får företaget en nöjd och bekväm personal (som således också blir glad och trevlig) samtidigt som företagets look blir professionell.

Vilka plagg är inte business casual?

Det kan vara bra att ha koll på vilka plagg som passar in och som inte passar in i klädkoden business casual. På så sätt kan du lätt bygga upp en garderob som passar ditt arbetsliv.

Tänk på att alla företag kan ha olika regler och normer inom samma klädkod. Det bästa är att fråga efter vad du ska förhålla dig till, eller att observera vad kollegorna bär.

För ”bekvämt”För ”uppklätt”
Slitna jeansDräkt
MjukisbyxorFull kostym
Korta kjolarStora halsband
TräningsskorHöga klackar (+15 cm)
SandalerAvancerade håruppsättningar
Linnen med smala bandAftonklänning/ coctailklänning

Business casual outfit

Känner du att du behöver inspiration till fina business casual outfits att ha på jobbet? Då har du kommit rätt. Här nedan följer ett antal tips på snygga outfits och plagg som passar perfekt till business casual.

Business casual byxor outfit

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (2)

Med ett par snygga byxor är det lätt att skapa en business casual outfit. Välj gärna ett par med fina veck i ett bra tyg, så som någon ullblandning eller en kraftigare syntetblandning. Att koordinera färg på exempelvis bältets spänne och smycken ger en mer professionell look.

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (3)

Business casual klänning outfit

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (4)

Självklart kan man även bära klänning och passa in i business casual klädkoden. Mitt bästa tips är att införskaffa en svart midiklänning som du trivs bra i. Denna kan sedan stylas på olika sätt med kavajer, smycken, tröjor och accessoarer.

Här är några fler fina klänningar du kan ha i jobbgarderoben:

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (5)

Business casual kjol outfit

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (6)

En snygg kjol är perfekt i en business casual outfit. Tillsammans med en snygg blus och fina accessoarer har du en outfit perfekt för kontoret. Investera i en skön kjol och ett par sköna strumpbyxor så har du bra basplagg att bygga fler outfits med.

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (7)

Business casual kavaj outfit

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (8)

En kavaj är alltid ett säkert kort när det kommer till business casual. Den kan gärna matchas med enklare plagg för att inte riskera att bli för uppklädd. I exemplet ovan är kavajen gjord av linne, vilket skapar en snygg look som även fungerar bra på sommaren då linne är svalt och skönt.

Var inte rädd för att välja en kavaj med färg – det kan verkligen lyfta en annars tråkig outfit!

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (9)

Business causal skor

Pricken över i:et i en snygg business casual outfit är ett par snygga skor. Viktigt att tänka på är att de ska vara hela, rena, bekväma och hyfsat uppklädda. Sandaler och slitna sneakers är alltså inte okej.

Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (10)
Business casual dam: så fixar du en snygg kontorslook (2023)! - Fiasmode (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6288

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.