Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (2024)

Zero Waste Kantoor

Home

Zero Waste Kantoor

By Recycling.com/ 15 oktober 2021

Zero Waste Kantoor

Verminder afval op het werk met deze tips

Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (1)

8 Zero Waste Office Tips
Verminder afval want ‘Garbage in = Garbage out

Met behulp van onderstaande tips kunt u een start maken aan een meer duurzame kantooromgeving.

  1. Recycling station – Sorteer en reduceer afval
  2. Papiervernietiger – Reduceer papierafval
  3. Handdroger – Reduceer papieren handdoekjes
  4. Kartonshredder – Hergebruik kartonafval
  5. Duurzaam kantoormeubilair – Minder CO2 en 100% hergebruik
  6. Volautomatische esspressomachine – Reduceer verpakkingsmateriaal
  7. Vaatwasser – Reduceer wegwerp plastics
  8. Multifunctional printer – Reduceer e-waste

Start een green team en verduurzaam uw kantoor

Disclosure: Wanneer u een product aanschaft via een affiliate link, verdienen we mogelijk een commissie – lees meer.

Tip #1 | Recycling Station

Sorteer en reduceer afval

Weet wat u vandaag op kantoor weggooit en bedenk hoe usamen met uw collega’s afval kunt verminderen, hergebruiken en recyclen. Een van de makkelijkste manieren om te beginnen is om op kantoor een recyclingstation in te richten voor optimale scheiding van alle (recyclebare) afvalstromen. Ontdek welke afvalstromen kunnen worden gescheiden, verminderd of voorkomen. Bijvoorbeeld papier, plastic, blikjes, glas, etensresten, batterijen of cartridges. Ook raden we aan om recyclinglabels te gebruiken voor een efficiëntere afvalscheiding. Deze labels maken het visueel duidelijk welk soort afval behoort tot welke afvalbak of afvalcompartiment.

Bekijk Producten

Tip #2 | Paper Shredder


Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (3)

Reduceer papierafval

Met een papiervernietiger kunt u vertrouwelijke papieren documenten op uw werkplek versnipperen tot onleesbare snippers. Deze kantoorversnipperaars helpen u en uw collega’s bij het scheiden van (vertrouwelijk) papier van het gewone (rest)afval. Kies voor een papiervernietiger met vernietigingsklasse DIN P-3 of hoger voor het vernietigen van confidentiële informatie, zoals documenten met persoonsgegevens of financiële gegevens. Bekijk ook of de capaciteit van de papierversnipperaar aansluit bij het aantal werknemers en aan de dagelijkse hoeveelheid papier dat versnipperd moet worden.

Bekijk Producten

Tip #3 | Handdroger


Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (4)

Reduceer papieren handdoekjes

Een automatische handdroger is een milieuvriendelijk alternatief voor papieren handdoekjes die aangeboden worden in toiletruimtes. Dat komt omdat papieren doekjes bij het restafval worden gegooid en dus niet meer worden gerecycled. De handdroger helpt om papierverspilling in de toiletten van uw kantoor te verminderen. De gemiddelde kosten voor het gebruik van een handdroger zijn slechts €25,- per jaar, dit is veel minder dan het gebruik van papieren wegwerp handdoekjes. Het hervullen, opruimen en laten ophalen van gebruikte papieren doekjes kost jaarlijks namelijk veel tijd en geld. We raden ook de volgende gerelateerde producten aan om afval te verminderen en om water in het toilet te besparen:

Bekijk Producten (Bol.com)

Tip #4 | Kartonshredder


Hergebruik kartonafval

Heeft u een verzendafdeling op kantoor? Dan heeft u verpakkingsmateriaal nodig om uw producten veilig te verzenden. In plaats van het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal kunt u uw kartonafval hergebruiken door het materiaal te versnipperen met een kartonshredder of perforator. Het geshredde karton kan worden gebruikt als opvulmateriaal of om kwetsbare producten in te verpakken. Een karton perforator of schredder resulteert in een besparing op uw afval- en verpakkingskosten en het draagt bij aan een beter milieu. Het versnipperen van karton op uw bedrijf is heel eenvoudig want de machines laten zich makkelijk en veilig bedienen.

Bekijk producten

Tip #5 | Duurzaam kantoormeubilair


Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (6)

Minder CO2 en 100% hergebruik

Op kantoor is het belangrijk om een prettige werkplek te hebben. Hierbij hoort natuurlijk een mooi bureau en een ergenomische bureaustoel. Mochten er meubels aan vervanging toe zijn dan kunt u voor duurzaam kantoormeubilair te kiezen. Dit meubilair is bijvoorbeeld refurbished of is vervaardigd met cradle-to-cradle in het achterhoofd. Refurbished houdt in dat een bestaande stoel opgeknapt is zodat deze weer als nieuw is om te gebruiken. En cradle-to-cradle houdt in dat het product eenvoudig is om her te gebruiken en om te recyclen. Refurbished meubels kunnen wel 88% aan CO2 reduceren.

Bekijk Producten

Tip #6 | Volautomatische esspressomachine


Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (7)

Reduceer verpakkingsmateriaal

Met een volautomatische espressomachine zet u op kantoor heerlijke verse koffie. Het is duurzamer om een koffiemachine te gebruiken waarmee u koffiebonen maalt in plaats van koffiemachines waarvoor pads of capsules van aluminium of plastic nodig zijn. We raden aan om op het werk fairtrade koffiebonen te gebruiken, de koffie wordt duurzaam verbouwd en koffieboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun koffiebonen.

Bekijk Producten (Bol.com)

Tip #7 | Vaatwasser


Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (8)

Reduceer wegwerp plastics

Gebruikt u op het werk wegwerp bekertjes, roerstaafjes of zelfs wegwerpbestek en borden? Dan kunt u deze natuurlijk vervangen voor herbruikbare koffie- en theemokken, waterglazen, borden en bestek. U hoeft niets met de hand te wassen, maar u kunt ze in de vaatwasser reinigen. We raden aan om een vaatwasser van professionele kwaliteit te gebruiken met twee lades die onafhankelijk van elkaar twee ladingen vaat kan reinigen. Zoek een vaatwasser met een capaciteit die groot genoeg is om alle vuile vaat efficiënt schoon te maken. Gebruik een vaatwassermagneet met de indicatie schoon / vuil om te voorkomen dat vuile vaat aan een schone lading (per ongeluk) wordt toegevoegd.

Bekijk Producten (Bol.com)

Tip #8 | Multifunctional printer


Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (9)

Reduceer e-waste

In plaats van een aparte printer, kopieerapparaat en documentscanner op uw werkplek te gebruiken, kunt u al deze machines ook combineren door de aanschaf van één multifunctionele printer. Deze multifunctionele machines kunnen voor al uw medewerkers documenten printen, kopiëren en scannen. De meer geavanceerde all-in-one printers zijn uitgerust met meerdere lades en kunnen zelfs worden geleverd met een lade om op groter A3-papier te printen. U kunt natuurlijk een duurzame keuze maken door te keizen voor milieuvriendelijk printpapier dat is gemaakt van gerecycled papier. We raden wel aan om minder papier af te drukken om extra papierverspilling op kantoor te voorkomen. Druk ook efficiënter af door op beide zijden van elk document te printen. De geïntegreerde documentscanner kan uw werknemers helpen de hoeveelheid papier in uw kantoor te verminderen en papierloos te werken.

Bekijk Producten (Bol.com)

Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (10) “Know what you throw away today. Think about how you and your colleagues can reduce, reuse and recycle tomorrow.”

Scroll om verder te lezen

Garbage In = Garbage Out

Close the Loops Together: Team Up

Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (11)Om de beste resultaten te behalen bij het verminderen, hergebruiken en recyclen van afval op het werk, is het slim om een Green Team te starten binnen uw bedrijf. Dit team van enthousiaste werknemers maakt van het kantoor een groen kantoor. Dit zelfgeorganiseerde team bestaat uit een groep medewerkers die zich vrijwillig hebben aangemeld om collega’s op te leiden, te inspireren, uit te dagen om duurzamer te werk te gaan.

Tips voor het starten van een Green Team:

  1. Begin met een kleine groep met enthousiaste vrijwilligers uit meerdere disciplines.
  2. Stel één lid aan als recyclingcoördinator
  3. Houd regelmatig bijeenkomsten.
  4. Bestudeer de huidige afvalstromen en stel duidelijke duurzame doelen op.
  5. Behaal gestelde doelen door campagnekalenders te maken.
  6. Betrek werknemers om meer milieuvriendelijke ideeën te verzamelen.
  7. Leer uw collega’s hoe ze afval kunnen hergebruiken, verminderen en recyclen.
  8. Stel een duidelijk afvalinzamelings- en opslagsysteem op.
  9. Bewaak de voortgang, meet resultaten en evalueer procedures.
  10. Maak het leuk door behaalde doelen te vieren met uw werknemers!

Zelfs kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben als het hele kantoor erbij betrokken is.

Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (12)

Meer tips om afval in uw bedrijf te verminderen

  • Koop lokaal – Dit verlaagt de transportkosten en het vermindert energieverspilling.
  • Groot inkopen – Bestel kantoorartikelen (food en non-food) in bulk, dit bespaart verpakkingsafval en energie.
  • Koop goede kwaliteit – Kies voor kantoorapparatuur en -artikelen van hoge kwaliteit die duurzaam zijn en dus jarenlang meegaan.
  • Koop milieuvriendelijk – Kies voor kantoorproducten die milieuvriendelijk zijn vervaardigd en gebruik recyclebare verpakkingen.

Waarom is het verminderen van afval belangrijk?

  • Het bespaart natuurlijke hulpbronnen en energie.
  • Door afval te verminderen en te voorkomen, vermindert u de uitstoot van broeikasgassen.
  • Het maakt de ecologische voetafdruk van uw kantoor kleiner.
  • Veel van uw klanten en prospects vinden het belangrijk om zaken te doen met een duurzaam bedrijf.
  • Het vermindert de kosten voor afvalinzameling.
  • Afvalverminderen kun je samen doen, dit bevordert de teamgeest en het milieubewustzijn onderling.

Wist u dat de gemiddelde kantoormedewerker jaarlijks 10.000 vellen kopieerpapier en 500 wegwerpkoffiekopjes gebruikt?

Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (13)

Team Up: Recycle, Reuse & Reduce

De drie pijlen van het recyclingssymbool representeren de drie hoofdstadia van het recyclingsprocess: recycling, hergebruik en preventie. Samen vormen de drie pijlen een gesloten loop. Step Up en start uw duurzame levenstijl vandaag.

Join the Zero Waste movement. Step Up en klim samen op de afvalhiërarchie.

By Recycling.com/ 15 oktober 2021

Zero Waste Kantoor | Tips, Ideeën & Inspiratie voor op de Werkplek (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5614

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.